ÜRETTİĞİN İŞİ TAM VE ZAMANINDA YAP

Mülakat Rehberi


MÜLAKAT REHBERİ


MÜLAKAT REHBERİ Profesyonel niteliklerinizi kağıt üzerinde işverene aktarmanız, iş görüşmesine davet edilmeniz için ilk ve en önemli aşamayı oluşturur. Fakat sadece özgeçmişiniz vasıtası ile bir iş teklifi almanız imkansızdır. İş teklifi almanızı sağlayan yegane yöntem, işveren ile yapılacak mülakattır. Mülakatın iki yönlü bir bilgi alışverişi olduğunu akıldan çıkarmayın. Mülakatı yapan kişi sizi potansiyel bir çalışan olarak görmek, profesyonel ve kişilik özelliklerinizi tanıyabilmek için, sizde iş ve tanımı, çalışılacak yer, firmanın potansiyeli, faaliyetleri ve geleceği hakkında daha fazla bilgi toplamak için bilgi alışverişinde bulunursunuz. Mülakatta etkili bilgi alışverişinin oluşmaması, mülakat sonrasında hem firma hemde aday açısından uzun vadede çok sakıncalı sonuçlar ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bir mülakatının aday için olduğu kadar, mülakatı yapan kişi içinde stresli bir tecrübe olduğu bilinmelidir. Uzmanlar mülakatta başarılı olmanın ilk şartının heyecanın önlenmesi olduğu görüşünde birleşmektedirler. Fakat insanın geleceğini doğrudan etkileyen maksimum bir saatlik bu tecrübe sırasında, heyecanını önlemesini tavsiye etmek oldukça hayalci görülebilir. Ortaya çıkacak stresle başa çıkmanın yoluda mülakata her yönüyle hazırlıklı olmaktan geçer.

Mülakatı yapan kişinin, tanışmanızı takiben dış görünüşünüz vasıtasıyla hakkınızda edindiği intibanın, bütün mülakat sırasında ve sonrasında devam edeceğini unutmayın. Bu mülakatı yapan kişi üzerinde hakkınızda yok edilmesi çok zor olan bir ön yargı oluşturur. Teknik olarak konunuza çok hakim olmanızın tanışmanın ilk dakikalarında ortaya çıkmayacağı gerçeği ile, hakkınızda bu unsur vasıtasıyla edinilen görüşün bütün mülakatı etkileyeceğinin bilincinde olun. İlk intibanın olumlu olmasını sağlamak için muhakkak uyulması gereken bazı kurallar bulunmaktadır. Bu kurallar: · Elbiseleriniz temiz, ütülü ve muhafazakar olmalı, erkek adaylar muhakkak takım elbise, bayanlar ise işe uygun etek ceket tercih etmelidir. Kot pantalon asla giyilmemelidir. Giysiniz ile uyumlu kravat ve aksesuar kullanılmalı, abartılı aksesuardan ve aşırı makyajdan kaçınılmalıdır. · Saçlar bakımlı olmalı, ayakkabılar muhakkak boyatılmalıdır. · Şahsi temizliğe çok önem verilmeli ve ağır parfümlerden kesinlikle kaçınmalıdır. · Mülakata mutlaka zamanında gelmeye önem verilmelidir. Geç kalmak, mazeretiniz ne olursa olsun kaçınılması gereken bir durumdur. İş görüşmesine erken gelmekte adayın heyecanlı olduğunun en belirgin göstergesidir. Ayrıca, mülakata vaktinden önce gelmekle diğer adaylarla karşılaşıp gizliliği tamamen bozabileceğinizi unutmayın.

 

MÜLAKAT HAZIRLIĞI KENDİNİZİ TANIYIN... Herhangi bir iş görüşmesinden önce kendinizi tam anlamı ile tanımaya çalışın. Kendini tanıyan kişinin, profesyonel niteliklerini ve kişilik özelliklerini karşı tarafa daha iyi aktarabildiğini unutmayın. Kesinlikle niteliklerinizi ve tecrübenizi küçümsemeyin. Mülakat öncesinde kendinize sormanız gereken sorular ise: · Profesyonel hayattaki amaç ve hedefim nedir? · Profesyonel niteliklerim nelerdir? · Firma için yararlı olabilecek niteliklerim nelerdir? · Pozisyona uygun tecrübem var mı? · Zayıf ve güçlü yönlerim nelerdir? · Şu anda çalışmakta olduğum iş sahasında mutlu muyum? Bu sorulara kendiniz tatmin edecek cevaplar verdikten sonra yapmanız gereken profesyonel iş hayatınızın her aşamasını, iş değişikliği tarihlerini, iş tanımlarını ve profesyonel başarılarınızı kronolojik olarak gözden geçirmektir . Mülakat sırasında bir iş değiştirme tarihini ve üniversite bitirme derecenizi hatırlayamamak kadar olumsuz puan sağlayan bir unsur olamaz.

 

FİRMAYI TANIYIN... Mülakat sırasında, pozisyonu ve firmayı her yönüyle tanıdığınızı karşı tarafa hissettirmeniz ve bilginizi birtakım örneklerle desteklemeniz size oldukça pozitif destek sağlayacak ve mülakatı yapan yönetici, firmaya ve pozisyona olan ilgi dereceniz konusunda olumlu düşüncelere sahip olacaktır. Çoğu aday mülakata girecekleri firma hakkında en ufak bir bilgiye sahip olmadan mülakata girmekte ve yalnızca bu yüzden olumlu sonuç alamamaktadırlar. Firmayı tanımak için: · Kütüphanelerden veya ticaret odalarından firmanın geçmişi ve ekonomik yapısı ile ilgili bilgi toplayın. · Firmanın misyonu , piyasa itibarı, pazar payı, başlıca ürün veya hizmet çeşitleri, personel sayısı ve devri ile ilgili bilgi toplayın. · Mülakata gitmeden önce firmayı ziyaret ederek, broşür isteyin. Eğer yayınlanmışsa firmanın yıllık raporlarını elde etmeye çalışın.

 

İŞ GÖRÜŞMESİ /

MÜLAKAT AŞAMALARI...

MÜLAKAT ÖNCESİ... Profesyonelce hazırladığınız ve ilan edilen pozisyonlara veya genel başvuru olarak firmalara gönderdiğiniz özgeçmişiniz, mülakatlara çağrılmanızı sağladı. Bu önemli aşamanın ardından size iş teklifi yapılmasını sağlayacak mülakat prosedürü öncesi yapmanız gereken oldukça önemli çalışmalar bulunmaktadır. Bu aşamada yapmanız gerekenler ise kısaca aşağıdaki gibi belirlenebilir. · Mülakatı yapacak olan kişinin ismi ve pozisyonu tam olarak bilinmeli ve not alınmalıdır. · Mülakat yapılacak yerin tam adresi ve nasıl ulaşılabileceği mülakat öncesi tespit edilmelidir. Ayrıca firmanın telefonu da herhangi bir geç kalma durumu için yanınızda bulunmalıdır. · Firma hakkında yapmış olduğunuz araştırma ve sormak istediğiniz sorular ile ilgili notlar yanınızda bulunmalıdır. · Kartivizitiniz, yazılı referanslarınız ve özgeçmişinizin bir kaç kopyası yanınızda olmalıdır.

 

MÜLAKATLAR İLE İLGİLİ ÖN YARGILAR ... Mülakatı yapan kişinin adayda görmeyi arzulamadığı ve adaylarında genelde sahip oldukları bazı ön-yargılar bulunmaktadır. Eğer aday, iş görüşmesinin olumlu sonuçlanmasını sağlamak istiyorsa, aşağıda bazı örnekleri verilen negatif ön-yargılardan kesinlikle arınmalıdır. · İş görüşmesini yapan kişinin, adayın sadece negatif yönlerini ortaya çıkarmağa çalıştığını varsaymak, · Sorulara mülakatı yapan kişinin duymak istediği cevaplar ile karşılık vermenin olumlu sonuç vereceğini düşünmek, · Bütün mülakat insiyatifinin mülakatı yapan kişiye bırakılması gerektiğini düşünmek, · Pozisyon ve firma ile ilgili hangi bir soru sormanın uygun olmayacağını düşünmek, · İşverenin en uygun yerine, en iyi adayı işe alacağına inanmak, MÜLAKAT SIRASINDA... Karşılıklı bilgi alışverişini sağlamanın en etkili yöntemi olan iş görüşmesi sırasında ortaya çıkması arzulanan iyi performans, olumlu davranış biçimi, hazırlık ve basit kurallara uyum ile en üst seviyesine ulaştırılabilir. Bu kurallar gerçekleştirilen her mülakat için aynı ve değişmeyen özellikler taşımaktadır.

 

MÜLAKAT SORULARI

MÜLAKAT SORULARIH em aday hemde mülakatı yapan kişi için oldukça stresli bir konu olan mülakatlarda giriş konuşmalarının oldukça samimi ve beliren soğuk havayı ortadan kaldırıcı nitelikte olması gereklidir. Mülakatın başında yapılacak olan kısa samimi bir sohbet iki tarafın da bilgi alışverişini daha verimli hale getirmesini sağlayacaktır. Bunu sağlamanın yolu da mülakatı yönlendiren mülakatçının, mülakatla doğrudan ilişkisi olan veya olmayan sohbet türü bir girişe zaman ayırmasıdır. Bu iki taraf içinde stresi az da olsa ortadan kaldırmak için en etkili yöntemdir. Aday olarak bu tip bir sohbeti siz de başlatabilirsiniz ama ülkemizde daha çok mülakatçının girişi yaptığı gözlemlenmektedir. Aday olarak aşağıda belirtilen sorulara kesinlikle negatif yönden yaklaşmayın. Aşağıda girişi sağlayacak bazı sorular örnek olarak verilmiştir:

1. ADRESİMİZİ / OFİSİMİZİ BULMAKTA ZORLUK ÇEKTİNİZ Mİ, YOLCULUĞUNUZ NASIL GEÇTİ? Mülakat öncesi sohbet aşamasında en çok rastlanan soru türüdür. Eğer adresi bulmakta gerçekten sıkıntı yaşamış olsanız bile bunu karşı tarafa aktarmayın. Farklı bir şehirden mülakata gelmiş olabilirsiniz ve yolculuğunuz da oldukça kötü geçmiş olabilir. Herhangi bir problem yaşamadığınızı belirtmek zaten stresli olan ortamı yumuşatmaya daha çok yardım edecektir. Eğer mülakata geç kaldıysanız mutlaka özür dileyin ve kısa bir açıklama yapın.

2. ÖZGEÇMİŞİNİZDE ……....SPORLARI (VEYA HERHANGİ BIR KONU) İLE İLGİLENDİĞİNİZİ GÖRDÜM, NE ZAMAN BU (SPORLARI) YAPMAYA BAŞLADINIZ? Bu tür bir soru ile karşılaştığınız zaman kesinlikle detaya inmemeye özen gösterin, çünkü bu tip bir soruya vereceğiniz cevabın uzaması gerçek anlamda üzerinde durulması gereken konulara daha az zaman ayırmanıza sebep olacaktır.

3. …………… ÜNİVERSİTESİNİ BİTİRDİĞİNİZİ ÖZGEÇMİŞİNİZDE GÖRDÜM, PROFESÖR………………...... TANIYORMUSUNUZ? Oldukça sık karşılaşılan bir giriş sorusudur. Mülakatçı daha samimi bir ortam yaratmak için ortak tanıdıkların daha etkili olduğunu düşündüğü için bu tip bir soru yöneltir. Eğer bahsettiği kişiyi tanımıyorsanız kesinlikle tanıdığınızı söylemeyin daha detaya inildikçe mahçup durumda kalabilirsiniz.

4. SİGARA İÇMEK VEYA SICAK /SOĞUK BİRŞEY İÇMEK İSTERMİSİNİZ?.. Ülkemizde misafirperverlik en önem verdiğimiz özelliklerimizden biridir. Ve birşeyler ikram etmek misafirperverliğimizi göstermenin en güzel yolu olarak kabul edilir. Fakat profesyonel iş mülakatında sigara içilmesi pek tercih edilen ve hoş karşılanan bir şey değildir. Eğer sigara içmiyorsanız, ikram edilen sigara size firmada sigara içilip içilmediği konusunda da bilgi verecektir. İkram edilen diğer şeyleri de oldukça nazik bir şekilde reddetmeniz sizin yararınıza olacaktır. Mülakatın en önemli anında kolunuzun çay bardağına çarptığını ve takım elbisenizin üzerine döküldüğünü hayal etmek sanırım bu konuda sizi yeterince aydınlatacaktır. Ayrıca, görüşme sırasında ikram edilen herhangi birşeyi kabul etmek ilginizin dağılmasına neden olacak ve dolayısıyla mülakat performansınızı düşürecektir.

 

KİŞİSEL SORULAR ...

1. LÜTFEN BANA KENDİNİZ HAKKINDA BİLGİ VERİNİZ. Özellikle mülakat teknikleri konusunda deneyimsiz bir kişinin sorabileceği ve ülkemizde oldukça sık olarak karşılaşabileceğiniz bir sorudur. Aynı zamanda profesyonel iş mülakatında sorulabilecek en gereksiz sorudur. Mülakatçı bu tip bir soru ile kendinizi tanıtmanızı ister. Fakat bu aşamada sizin karşı bir soru ile kendisini cevaplamanız gerekir. Soracağınız soru şöyle olmalıdır: Özel hayatımı mı anlatmamı talep ediyorsunuz yoksa profesyonel niteliklerimi mi öğrenmek istiyorsunuz? veya Bu sorunuzu daha spesifik hale getirebilir misiniz.

 

2.HERHANGİ BİR İŞ BULMADAN SON İŞİNİZDEN NEDEN AYRILDINIZ, İSTİFA ETTİNİZ? Bu soruyu cevaplandırırken oldukça dikkatli olmak zorundasınız. Eğer dürüst davranmazsanız ve bu davranışınız daha sonra ortaya çıkacak olursa, oldukça zor durumda kalabilirsiniz. Çünkü istihdam aşamasında yapılacak araştırmalar sonucunda dürüst davranmadığınız ortaya çıkarsa, işveren sizin hakkınızda oldukça pozitif bir düşünceye sahip dahi olsa fikrini derhal değiştirebilir. Eğer işten çıkarıldınızsa, sebeplerini detaylı olarak kendi hatalarınızdan kaynaklansa bile karşı tarafa aktarmak zorundasınız. Dürüst davranmak size oldukça fazla puan sağlayacaktır. Bunun yanında işten ayrılmanızın sebebi oldukça farklı unsurlar yüzünden de olabilir. Firmanız küçülme sürecine girmiş olabilir, tamamen kapanmış ya da reorganizasyon süreci sonunda pozisyonunuz kaldırılmış olabilir. Bunun yanısıra bağlı olarak çalıştığınız amirinizle kesinlikle anlaşamıyor olabilirsiniz. Bu tip durumları kesinlikle detaylı olarak mülakat yapan kişiye aktarmak zorundasınız. Çalıştığım firmada öğrenebileceğim herşeyi öğrendim; artık benim için daha fazla öğrenme şansı kalmadı gibi bir yaklaşım ile işten ayrılmanızı açıklamaya kalkmayın. Çünkü profesyonel daima kendini geliştirecek fırsatları yaratmak zorundadır. Bu sebepten dolayı ayrılma kararı verilmesi oldukça amatör olarak kabul edilir ve işten ayrılma sebebi olarak gösterilemez. Bunun dışında çalıştığınız firma size karşı olan kanuni yükümlülüklerini yerine getirmediği için ayrılmış olabilirsiniz. Bu tip konuları mülakatı yapan kişi ile doğrudan paylaşabilirsiniz.

 

3. ŞU ANDA AYRILMAYI DÜŞÜNDÜĞÜNÜZ POZİSYONUNUZDAN DAHA ÖNCE DE AYRILMAYI DÜŞÜNDÜNÜZ MÜ, AYRILMADIĞINIZA GÖRE NEDEN KALDINIZ? Deneyimli bir mülakatçı bu soruyu size muhakkak sorar. Bu sizin iş motivasyonunuzu ölçmek için kullanılan anahtar sorulardan biridir. Çalıştığı işyerinden ayrılmayı kesinlikle düşünen çalışanın iş motivasyonu en alt seviyededir ve firmasına kesinlikle faydalı olamaz. Eğer uzun süredir iş arıyorsanız veya firmanız sizi daha fazla maddi veya manevi imkanlar ile aynı pozisyonda kalmaya ikna ettiyse bu mülakatçıyı ne kadar değerli bir eleman olduğunuz konusunda yönlendirecektir.

4. BAŞKA BIR POZİSYONUN VEYA FİRMANIN SİZİ TAM ANLAMI İLE TATMİN EDECEĞİNİ UMUYOR MUSUNUZ? Bu soruya cevap verirken pozitif olun. İş dünyasında birçok imkan olduğunu ve bu imkanları yakından takip etmenizin kariyeriniz açısından oldukça gerekli olduğunu belirtin. İş tatmini sağlamanın değişik parametrelerinin varlığının farkında olduğunuzu da ilave etmeyi ihmal etmeyin. Sadece maddi imkanlarınızın iyileştirilmesi amacıyla iş değiştirme niyetinde olduğunuzu mülakatı yapan kişiye asla bir neden olarak göstermeyin.

 

5. NE KADAR SÜREDİR İŞ ARAYIŞI İÇERİSİNDESİNİZ? Cevap verirken oldukça hassas davranmanız gereken bir soru tipidir.

İş arayış sürenizdeki uzunluk mülakatçı için negatif bir olgudur.

 

MÜLAKAT FORMU

MÜLAKAT FORMU I. BÖLÜM : GENEL BİLGİLER Adı-Soyadı Başvuru tarihi Doğum tarihi Takvim yaşı Doğum yeri Cinsiyeti Okulu,sınıfı Adresi ve Tel Geliş nedeni Kimin gönderdiği

 

II.BÖLÜM: AİLEYE AİT BİLGİLER: BABASININ ANNESİNİN Adı Yaşı Doğum yeri İşi,mesleği İş adresi Öğrenim durumu Öz mü,üvey mi? Sağ mı,ölü mü? Alışkanlıkları (sigara, Alkol v.b.) Resmi nikahlı mı? İlk evlilik,boşanmış,vb Ekonomik durum Eşler arasında akrabalık KARDEŞLER: Adı Cinsiyeti Yaşı Öğrenimi Özürü Diğer bil. Varsa ailedeki diğer kişiler Ailenin soyunda özürlü kişi olup,olmadığı Ailenin tutumu

 

III. BÖLÜM: VAK’A TARİHÇESİ: A. FİZİKSEL GELİŞİMİ: DOĞUM ÖNCESİ: DOĞUM ANI VE SONRASI: B. BEBEKLİK VE ÇOCUKLUK DÖNEMİ GELİŞİMİ: 1-ZİHİNSEL GELİŞİMİ: 2-KONUŞMA GELİŞİMİ: 3-SAĞLIK VE BESLENME DURUMU: Geçirdiği önemli hastalıklar ve kazalar,ne tür önlemler alındı? Hastalık sırasında çocuğa karşı davranışlarda farklılık oldu mu?(Şımartma vb.) Sık sık nedensiz hastalanır mı? Düzenli beslenme alışkanlığı kazanmış mıdır?(Öğünler esas alınacak) Yemek seçer mi? 4-SOSYAL GELİŞİM Ana babaya yaklaşımı Kardeşlerine yaklaşımı Diğer aile bireylerine yaklaşımı Arkadaşlarına yaklaşımı Oyuna düşkünlüğü Oynadığı oyunlar Ne tür oyuncaklar alındı, hangileriyle oynar? Yalnız mı, arkadaşlarıyla mı oynar? Kimlerle oynar?(Yaş ve cinsiyet olarak) Oyunda lider olmak ister mi? Oyun oynayabileceği bir alan var mı? Misafirlere ve misafirlikteki tutumu nasıldır? İlgi duyduğu etkinlik var mı? Televizyonu çok fazla izler mi?Hangi tür programları Eve gazete dergi kitap alınır mı? Ev kendinizin mi? Kaç odası var,çocuğun ayrı bir odası var mı? Harçlık verilir mi,nasıl harcar? Anne baba çocukla oyun oynar mı? Anne babanın çocuğun beğenip beğenmediği yönleri? Beğenilen Beğenilmeyen 5-DUYGUSAL GELİŞİMİ Aşağıdaki durumlardan hangileri vardır HAYIR BAZEN SIK SIK NOTLAR Sinirlilik Saldırganlık İtaatsizlik Hayvanlara eziyet etme Şiddetli nefretler Titizlik Yalancılık Egoistlik Kıskançlık Kincilik İnatçılık Bayılma Altını ıslatma Parmak emme Tırnak yeme Yüzünde tik Şiddetli korkular İçe dönüklük Kendine güven Sorumluluk Heyecanlı Neşeli NOT: 6- EĞİTİM DURUMU: Anne babanın çocuğun davranışlarına yakla- Şımı.(Hoşgörülü,eleştirici ) Tehdit edilir mi? Baskı yapılabilir mi? Dövülür mü? Kıyaslama yapılır mı? İyi yönleri çocuğa belli edilir mi? Anne-baba çocuğun eğitiminde tutarlı davranır mı? Anne-baba çocuğun önünde tartışır,kavga eder mi? Çocuğun yapabileceği işleri onun adına başkaları yapar mı? Hangi elini kullanır? Okula başlamadan önce okul hazırlık çalışmaları yapıldı mı? Okula kaç yaşında başladı? Okula ilk gittiği günkü tepkisi Sınıfta kaldı mı? Hangi sınıfta Okula karşı tutumu(Sever,istemez,zorla gider) Okul,sınıf,öğretmen değiştirdi mi? Başarı durumu Ailenin problem hakkındaki görüşleri

 

İMZASI : ..........................................

 

GÖRÜŞMECİNİN DÜŞÜNCELERİ GÖRÜŞMECİNİN: Adı Soyadı: Ünvanı : İmzası : Adı.....: Sosyal uyum test sonucu : Soyadı: IQ : Veli adı Soyadı : Aylık Gelir: Eğitim Seviyesi: Görüşme Tarihi: SOSYAL UYUM ÖLÇEĞİ E H

1. Başkaları ile tartışmaya kalkışınca rahatsız olur mu? (Başkaları ile tartışmaktan kaçınır mı?)

2. Bir toplantıda veya gurupta ilk defa karşılaştığı insanlarla tanışmakta güçlük çeker mi?

3. Bazen hiç kimsenin onu anlayamadığını düşündüğünü sandığınız olur mu?

4. Arkadaşları ile dışarıda evinde geçirdiği zamandan fazla zaman geçirir mi?

5. Aile içinde kararlar alınırken kararlara katılmak ister mi?

6. Diğer insanlarla kolayca tanışır ilişki kurar mı?

7. Diğer insanlardan uzak durma eğilimi gözlenir mi?

 8. Yeni tanıştığı birisine dostça davranır mı?

9. Kendisine kötü davrananlardan ne olursa olsun öç almak ister mi?

10. Sahibine izin vermeden istediği bir şeyi izinsiz olarak alır mı?

11. Çevresindeki adet ve geleneklere uymak ta zorluk çeker mi?

12. Kendini zor durumlardan kurtarmak için zararsız yalanlar söyler mi?

13. İstekleri yerine gelmediğinde, engellendiğinde sık sık sinirlenir mi?

14. Çok çabuk çevresindekilere küser mi?

15. Yaşıtı olan arkadaşları ile sık sık kavga eder mi?

16. Daha çok kendinden küçük çocuklarla oynamayı tercih eder mi?

17. Tanımadığı kişilerle veya çocuklarla birlikte iken sıkılganlık gösterir mi?

18. İnsan ilişkilerinde utangaç mıdır?

19. Çok çabuk alınganlık gösterir mi?

20. Çabuk arkadaş edinebilir mi?

21.Yanlış bir şey yaptığı zaman yanlışını düzeltmek için ikaz edildiğinde yanlışını kabul eder mi?

 22. Diğer çocuklarla veya insanlarla konuşurken heyecanlanır mı?

23.Arkadaşları onun istemediği bir davranışta bulunduğunda bunu onlara söylemekten çekinir mi?

24. İçinde bulunduğu toplulukla hemen kaynaşır mı?

25. Kendinden küçüklere veya hayvanlara eziyet eder mi?

26. Ateşle oynar mı ? Yangın çıkardı mı?

27. Sık yalan söyler mi?

28. Çok inatçı davranır mı?

29. Dikkati çabuk dağılır ve genellikle dikkatsiz midir?

30. Eleştirildiğinde incinir, gücenir mi? Görüşmeyi Yapan: Eklemek istedikleriniz: